Office 365 Algemeen

Ik ben lang een Novell ​beheerder geweest. Heb even getwijfeld over Linux toen ik door omstandigheden gedongen werd iets anders te gaan doen in Automatiseringsland. Dit werd uiteindelijk programmeren. Enige tijd geleden heb ik kennis gemaakt met Sharepoint / Office 365.

 

Na wat aarzelend mijn weg proberen te vinden wat niet altijd gemakkelijk is, heb ik nu wel het licht gezien. Ik snap nu waarom anderen zo lyrisch kunnen zijn over Sharepoint. Het is zeker niet zonder fouten of typische Microsoft logica. Maar ik denk dat het wel een winnaar is in de cloud race.

 

Prive werk ik in de cloud van Google, maar die verbleekt toch wel bij de Wolk die Microsoft heeft gemaakt. Office 365 zal naar mijn bescheiden mening er voor zorgen dat Microsoft (weer) een gewild aandeel zal worden op de beurzen.

De logica en consistentie in de software is naar mijn menig een van de grootste redenen hiervoor dat het als prettig ervaren.

Veel gebruikers zullen even moeten wennen. Het is vooral wat navigatie betreft een ander verhaal dan men gewend is. Dat wil zeggen als men gewend is aan een verkenner en bestanden in mappen.

 

Maar de mogelijkheden die het heeft en de toegankelijkheid die de gebruiker in staat stelt om na het leren van één truukje vervolgens alle andere truukjes die er op lijken ook te beheersen is een van de sterke kanten.

 

Het is duidelijk te merken dat er bij Microsoft een andere wind waait. Er is een strakke regie. In vorige versies van de desktop Office kon je nog wel eens verschillen zien tussen Excel en Word op knoppen en functionaliteit die eigenlijk gedeeld zouden moeten zijn. Met andere woorden: een knop in Excel die hetzelfde deed als een knop in Word, zag er soms anders uit.
De reden: Programmeer team Excel was een andere dan Programmeer team ​Word en die communiceerden niet optimaal met elkaar. Het is duidelijk dat er nu een hele strenge scheidsrechter is die erop toeziet dat naar de gebruiker toe alles zo veel mogelijk hetzelfde is waardoor het intuitief gaat werken. Een belangrijk onderdeel voor gebruikersacceptatie.

 

Dit is ook te merken in de cloud van Microsoft. Dit maakt het werken erin prettig. Je zou kunnen zeggen dat Microsoft de arrogantie van vroeger "Wij bepalen de maat voor alles en dus de standaarden waar iedereen zich aan moet commiteren" ingeruilld heeft voor een model waarbij meer de samenwerking en het leren van elkaar opgezocht is. En dit gaat hun bepaald geen windeieren leggen. Al hadden ze niet echt te klagen over geldgebrek.